Encyclopedia


Az oldal fejlesztés alatt, az infók elérhetőek, de a formázás és hasonlóak Aia közreműködésére várnak.


Az alábbi információk mind ismertek a karakterek számára, noha nem minden ami itt van 100%-ban helytálló. Amikor új szócikk kerül be, az vagy azt jelenti, hogy a karaterek akkor hallottak róla, vagy olyasmi, amit eddig is tudtak, csak nem volt még rá szükség a játékban.


Adó: A kontinensen mindenki köteles adózni egy tizedet a megszerzett vagyon után. Bele tartozik az is, amit talál, vagy kap. Éves szinten nézik, egyéni becsületre van bízva, véletlenszerűen beleolvasnak a partlakók emlékeibe, hogy megtörtént e az adózás.

Arctáncoltatók: Egyesek szerint a Tleilax ház teremtményei. Alakváltásra képesek, képesek átvenni az alakkal együtt az emlékeket, személyiséget, ezért nagyon nehezen leleplezhetőek. Gieden és Caladanon élnek, rossz nyelvek szerint majd minden fontosabb nemesi házban és szervezetben akad belőlük, bár a kiirtásukkal már többször próbálkoztak. A legutóbbi alkalom a kontinensek visszatérése utáni évben volt, elméletileg mindet, vagy majdnem mindet megölték.

Avatar: Különleges papok, korlátlan hozzáféréssel az istenük erejéhez. Néha az istenük is átveszi felettük az irányítást. Az avatás módszere az adott egyházak egyik legféltettebb titka.

Álommanók: olyanok, mint a tündérek, csak nem kedvesek és barátságosak, hanem meglehetősen ellenségesek. Gyermekméretű, gyermekszerű, hegyesfülű teremtmények, a hátukon szárnyakkal. A ruháik rongyosak, szakadtak, a hajuk kócos, és tüskés vadgesztenyével dobálják meg, aki közel merészkedik hozzájuk.

Árnyfarkasok: Az árnyfarkasok igen veszélyes farkasszerű ragadozók. Láthatatlanok, de van árnyékuk, innen a nevük. A régi tündék hozták őket létre háziállatoknak, harcosoknak, ám valamikor rájuk untak, elzavarták őket. Értelmebbek, mint a legtöbb partlakó, falkában élnek egy vezér irányítása alatt, gondosan tervezett stratégiával támadnak, és halálukig védik a területüket. Évszázadokig is elélnek, és a területükre tévedő partlakókkal rendszerint igen ellenségesek.

Árnyék-sikító: Démoni lény, testetlen. Hangja őrületet okoz. Megfelelő védelem ellenük a növény testvér.

Árnyéknyavaja: Gieden és Caladanon gyakori betegség. A sokévszázados démoni jelenlét okozza, és bárkin, bármely életkorban kijöhet, de leggyakrabban már gyerekkorban előjön. Sorvadással, elgyengüléssel, fájdalommal, lázzal, fekélyekkel, bénulással, végül halállal jár. Olykor évek, olykor csak hónapok vagy hetek alatt. Ismert gyógymódja nincs, csak a szenvedést lehet enyhíteni, és a halált meggyorssítani. Határfölde tartományban a betegség jelentősen ritkább, mint Gied többi részén, és ez a Thleilax háznak köszönhető.

Árnyékösvények: Utazási mód, a régi időkből fennmaradt kőkörök között. Ma már csak kevesen ismerik a titkát, és a kőkörök egy része is megrongálódott, akár víz alá süllyedt, ezért veszélyes is lehet az utazás rajtuk.

Árnytünde: fiatalabb tündefaj. A bőrük világos, a hajuk általában sötét, és hagyományosan mágikus tetoválásokkal erősítik a képességeiket. A tünde fajok között nem örvendenek túl nagy népszerűségnek.

Bene Gesserit rend: Boszorkányok, akik felbérelhető varázstudók. Tudásukat kizárólag leánygyermeknek oktatják, és tanításuk komoly agymosással kiegészített. Minden tagja hűséges a rendhez egészen haláláig. Legismertebb képességük a hang, ami különös, elmélyített hangú beszéd és képes teljesen megbabonázni a hallgatóságot. Nehéz ellenállni annak, amit a Bese Gesserit mond. A hang átüti a legerősebb mágiavédelmet is, egyedüli védekezési mód a különösen erős akarat.

Bestiák: Caladanon és Gieden más részein Shai Huludot követő csoport, akik képesek pusztakézzel démonokra vadászni. Egyfajta rendfenntartók, akik a vidéket járják, bűnösökre és szörnyekre vadászva. A hírük szerint mind, vagy egy részük alakváltásra képes, innen a nevük. Jelük két kisebb démonkoponya a két vállukon, amit a felavatásuk alatt szereznek. A képzésük nehéz és veszélyes, a felavatást sokan nem élik túl. A törvények tiltják a megtámadásukat, valamint az alakváltást, az alakváltó jele nélkül. Ez utóbbi oka, hogy ne adhassa ki magát valaki bestiának, vagy ne tévesszen meg akár véletlenül másokat.

Bőreváltók: Alakváltó faj volt, főleg emberi vagy tünde formát viseltek. Eredeti kinézetük szerint humanoid, embernél magasabb, három pár karral rendelkező, bogárszerű lények voltak. Egy nagy, kollektív tudattal rendelkeztek, amit a királynőjük irányított. Nem is olyan régen az egész fajt eltörölték Teknőcpart felszínéről.

Brihamok: lónál jóval nagyobb méretű, gyíkokra hasonló állatok. Legtöbbször hátasnak nevelik őket. Nagyon intelligensek, és képesek jóval nehezebb terepeken is közlekedni, mint bármely más hátas.

Délvidéki emberek: kreol bőrű, sötét hajú emberfaj, Teknőcpart déli részén élnek. Lovas, nomád törzsekben élnek, de sokan közülük városokban telepedik le. Hangos, heves, szenvedélyes népség, gyönyörűen énekelnek és a tánc mesterei, szeretik a színes ruhákat. De jobb nem hergelni őket, ugyanis hirtelen haragúak és jól bánnak a pengéikkel is.

Druidák: Rendjük sok száz éve alapult, a terjedő veszedelmek visszaszorítása érdekében. Az idő folyamán ismeretlen okból megváltoztak, nem csak védelmeznek, inkább az egyensúlyt őrzik. Eme egyensúlyba partlakó és démon ugyan úgy beletartozik, ha kell idéznek is démont, hogy megmaradjon az általuk helyesnek gondolt egyensúly. Ha egy druida felbukkan, akkor könnyen előfordulhat, hogy nem az van a háttérben, amit a partlakó gondol.

Éjtündék: csak Arrakison élő ősi tünde faj. Az Elveszett Sóhajok Erdeje az otthonuk. A gnómok ellen vívott háborúban kivívták maguk ellen Shai-hulud haragját, aki büntetésül elátkozta őket. Emiatt a bőrük fekete, hajuk fehér, szemük vörösen világít. Nappal nem látnak, csak éjszaka tevékenykedhetnek, és nem hagyhatják el az Elveszett Sóhajok Erdejét. Emiatt árnytündékkel szövetkeztek, akik segítenek nekik tartani a kapcsolatot a világgal. Mivel a hangjuk az árnytündéknek is ártana, főleg kézjelekkel és karistoló hangokkal kommunikálnak.

Erdei tünde: fiatalabb tündefaj, akik nem zárkóznak el az emberektől, nem rendelkeznek az ősi tündék hangjával vagy gyorsaságával, de hozzájuk hasonlóan kötődnek az erdőkhöz.

Északi emberek: Arrakison élnek, nagyon hasonlítanak a felföldi emberekre, de sokkal jókedvűbb, kedvesebb népek. Izmosak, erősek, a nők is akkorák, mint a férfiak. Harciasak, híresek a kocsmadalaikról, és arról, hogy mókából sértegetik egymást.

Fakóbérc: Város az Ikerhegynek nevezett dombságon. A települést nagy kiterjedésű erdő övezi. Déli oldalán szántóföldek találhatóak, illetőleg egy szélmalom és fogadó. A város kapuját árok övezi, leengedhető kapuhíddal. A város részegségei: Alsóváros (Közváros, Kaszárnya, Polgárváros), illetve Felsőváros.

Fátylas Hölgy: Isten. A túlvilág őrzője. Jelképe a koponya, a szent könyvekben pedig áttetsző fátylat és tógát viselő nő, kezében mérleggel és karddal. A halál istene, az életbeli tettek számadása után ő önt arról, hogy pokolba, vagy a paradicsomba küldi az újjászületésig. Az élőholtakat megveti. Papjait tisztelik, remélve a kedvező elszámoltatást.

Fehér emberek: világos bőrű emberfaj, Arrakison ők vannak a legtöbben. Hajszínük és viselkedésük teljesen változó, főként városokban élnek, és természet adta tehetségük van a mágiához.

Fekete emberek: fekete bőrű, sötét hajú emberfaj. Főként erdőkben, törzsekben élnek, szeretik a természetet, és a többi emberfajnál izmosabbak, erősebbek. Hosszú, sok tagból álló beszélő neveket használnak.

Fekete tünde: Fekete bőr, fekete haj és szemfehérje nélküli fekete szem jellemzi őket. Törzsekben élnek, melyek nincsenek külön megnevezve, csak annyira, hogy az enyém vagy a tied. Törzseik gyakran harcot vívnak egymással. Sok törzs választ pártfogónak démont vagy egyéb idegent. Gyakran bomlanak, vagy egyesülnek törzseik, így hűvös közönnyel viselkednek, mivel nem tudni épp kivel vannak békében, vagy háborúban. A legtöbbjük legendás képességű alkimista.

Felföldi ember: Magasak, erős testfelépítésűek, rossz modorúak. Hajuk sötét, testszőrzetük ritkás, nincs köztük Dzsinn félvér. A hidegeket jól bírják. Különös erkölcsöt képviselnek, miszerint felföldi a felföldivel becsületes, mindenki más kihasználható. Kívülállókkal igencsak szeretnek versengeni. Játékos versengésben általában nem csalnak, elismerik ha veszítettek. Komoly esetekben minden aljas trükköt bevetnek, hogy megszégyenítsék a délvidékieket.

Féltörpék: Olyan törpék, akik elhagyták a többi törpét, vagy száműzték őket, valamint a leszármazottaik.

Félvérek: úgy tartják, olyan partlakók, akikben a világ öt őselemének (hold, tűz, víz, levegő és föld) egyensúlya felborult, és valamelyik elem túl erős a többihez képest. Emiatt van néhány különleges képességük, de gyengeségük is. Főként emberek és tündék közül kerülnek ki félvérek, törpék és gnómok között nincsenek.

Dzsinn félvér:
Olyan félvérek, akikben a levegő őselem van túlsúlyban. Beszélhetnek a levegőhöz, irányíthatják, vagy felvehetnek levegőszerű képességeket, néhányuk pedig képes kívánságokat teljesíteni.
Gólemek:
Olyan félvérek, akikben a föld őselem van túlsúlyban. Beszélhetnek a földhöz, irányíthatják, vagy felvehetnek földszerű képességeket. Ahogy nő bennük az őselem, egyre jobban hasonlítanak a földre, bőrük megkeményedik, akár a szikla.
Kígyók:
Olyan félvérek, akikben a hold őselem van túlsúlyban. Ők képesek mások érzelmeit manipulálni. Ahogy nő bennük az őselem, egyre jobban hasonlítanak a kígyókra, például kígyószerű vonásaik, kígyószemeik lesznek.
Sellő félvér:
Olyan félvér, akiben a víz őselem van túlsúlyban. Képesek beszélni a vízzel, akár irányíthatják is, vagy felruházhatják saját magukat a víz tulajdonságaival: ruganyossá, hajlékonnyá, szinte folyékonnyá válhatnak, illetve képesek olyan hangon énekelni, ami befolyásolhatja mások érzéseit. Ha erősebb bennük az őselem, a testük halszerű vonásokat vesz fel, vagy kékre színeződik a hajuk, szemük.
Szalamandra félvér:
Olyan félvér, akiben a tűz őselem van túlsúlyban. Képesek beszélni a tűzzel, sőt irányítani azt, vagy saját magukat felruházni a tűz néhány képességével (felmelegíthetik, vagy felerősíthetik magukat), valamint regenerációs képességeik vannak. Minél tovább erősödik bennük a tűz őselem, annál inkább gyíkszerű külsejük lesz, például karmok, pikkelyek, gyíkfarok, felfújható toka, hüllőszemek, vágott nyelv, négy ujj a kezeken vagy lábakon, vagy lángnyelv-mintás jelek a testen, és vörös haj. Gyengeségük, hogy nem bírják a hideget és a mérgeket.

Földimanó: Fél ember magas, szakállas, ápolatlan lények. A föld alatt élnek és gyakran támadnak meg falvakat, vagy karavánokat. Sokan vannak, gyorsak, képesek aláásni a városok, falvak falait is. Gyakran esznek partlakót.

Főkutya: Isten. A korlátozott és ellenőrzött tudás istene, Shai-hulud ellensége. A tudás nem mindenkié, csak aki megérdemli. Követői szerint nem isten, csak egy nagyhatalmú lény, aki már sokezer éves.

Füstös emberek: kreol bőrű, sötét hajú emberfaj, ám érdemes nem összekeverni őket a délvidékiekkel. Nomád életmódot folytatnak, állandóan utaznak, sok köztük a mutatványos és a jós. Más fajok által nem túl kedveltek, mivel sok közöttük a tolvaj és a csaló.

Gnómok: apró, emberszerű lények. Híresek a mechanikus szerkezeteikről. Többnyire elrejtett városukban élnek, IX szigetén.

Halszólítók: Mindannyian nők, egyetlen belőlük egy egész századnyi lovaggal vagy katonával is elbír. Legendásan erejük az istencsászár ajándéka. Ők védik Teknőcpartot minden emberfeletti veszélytől, legyenek azok démonok, szörnyek, nagyobb hadseregek, feketemágusok, tiltott mágusok, vagy mások. Nekik is van joguk ítélni, és az ítéletet végrehajtani, akár a törvények ellenében is, bár az ilyesmi, főleg nyíltan, nagyon ritka. Óriási hatalmuk ellenére, nem szégyellnek akár kétkezi munkát végezni, mint besegíteni az aratásba, ha arra járnak, vagy akár kisebb ügyekben, viszályokban ítélkezni, segíteni.

Határfölde: Gied földrész egyik független tartománya. Keskeny (1-2 hét járóföld), de hosszanti irányba elnyúlt (több hónap járóföld) kiterjedésű terület. Keleten a Határfal nevű hegyvonulat övezi. Az egyetlen átjáró jól őrzött. Nyugaton a Pokolsivatag terül el. Néhány száz éve alakult ki, azelőtt tenger volt. Mivolta nem ismert. A tartomány ura Marzanael Úr.

Holdmosoly: Isten. A Kiszámíthatatlan. Stilizált arcábrázolású, mintha 2 különböző arcból lenne összerakva. Nőstény minotauruszként és bagolyként is előfordul. Káoszangyal néven illetik, de nem angyal. A papok által kért csodák gyakran nem várt eredményt hoznak, vagy félresikerülnek. A pap céljainak elérésében azért segítséget nyújt, csak a hatás nem kiszámítható.

Hótárna: Falu. Fakóbérctől egy napi járóföldre található. A város számára termeli az élelmet.

Jövendőmondók: Különleges zsoldosok, sok kiváltsággal és kötelezettséggel. Általában magányosan járnak. Négyévente választanak új tagokat, arénajátékokon. A jövendőmondó megszeghet bármilyen törvényt, bármely városban. Avatáskor élet értéket szabnak ki rájuk egyénenként, mely összegért köteles elvállalni a rá ruházott feladatot. Az áljövendőmondókat az igaziak mindig megtalálják.

Jahienr: Isten. Az igazság és törvény istene, uralja az írott és betartandó törvényt, és elveti a kivételeket és kimagyarázásokat. Papjai többségében bírák, jogtudók, tudós fők, hívei egyszerű dolgos népek, akik bíznak a törvény jóságában és védelmében.

Ju-ju madár: Démon. 8-10 fős ragadozó madár csoportban jelennek meg. Érintésük darabokat tép ki a lélekből. Megfelelő védelem ellenük a növény testvér.

Kasha: Isten. A Mágusvadász. Jelképe nyitott tenyér, ábrázolják sötét csuklyás alaknak, három parázsló szemmel. Papjai fegyveresek, akik fekete mágusokat vadásznak. Vallják, hogy a cél szentesíti az eszközt, nem számít a veszteség, ha a végkimenetel sikeres. Papjait és avatarjait legtöbben rettegik.

Káoszbrigád: Magánhadsereg. Öt-tíz fős szakaszokból áll, melyek tagjai leszerelt kalandozók, esetleg azok tanítványai. Nevét a sereg kaotikus mivoltáról kapta. Ez a szervezet védi a városokat együtt a helyi város őrséggel, illetőleg a városok között közlekedő karavánokat is.

Kaszkád: Másfél ember magas, szürke bőrű lények, férfiak esetében hátrahajló szarvval. Hajuk fehér, szemük vörös és általában mogorvák. Vannak törzseik, faluik, de sokan folyamatosan vándorolnak.

Kentaurok: Ló alsótesttel, emberi felsőtesttel és fejjel bíró lények. Erősek, nagyon jó harcosok.

Ködtündék: Világos bőrű, sötét hajú tündék, az árnytündékhez hasonlóan, csak tetoválások nélkül. A fülük hosszabb, mint a többi tündefajnak. Legfőbb tehetségük a képességmásolás. Két klánjuk van, az egyik barátságtalan és zárkózott, a másik viszont nyitott a többi nép felé, sőt, időnként nagy játékokat rendeznek, ahol lehet enni, inni, szórakozni és rengeteg féle versenyszámban részt venni, megmérkőzni.

Kőégető: Gnóm szerkezet, mely iszonyú pusztítást képes végezni, a történetek szerint ez tépte le és süllyesztette el Giedet és Caladant Arrakisról. Aki a közelébe kerül, de nem hal meg a pusztításban, az megvakul.

Laphaman: Isten. Az Ordítva Kacagó. Jelképe sarlópenge, potyogó rózsaszirmokkal, ábrázolás hóhérsisakos, izmos férfi. Kegyetlen tréfáiról ismert, örömöt lel a kínzásban, fekete humorban, fájdalomban. Hívei szerint önmagunkat kell legyőzni, mert attól erősebbek lesznek mindennél, ehhez szükséges a fájdalomtűrés állandó próbára tétele. Gyakori mondás: Kéjjel büntet és kínnal jutalmaz. Papjai általában városi hóhérok, megbecsült partlakók. A kalandozó papokat nem kedveleik, mert ahol felbukkannak, ott valami fájni fog.

Lápjáró: Humanoidszerű hüllőlények. Testük pikkelyes, enyhén nyálkás. Testszőrzetük nincs, orruk helyén csak két nyílás van, fogaik ragadozószerűek. Általában zöldes színű a pikkelyük, de néha színes mintázat tarkítja. Sok sellő félvér van köztük, gólem pedig egyáltalán nincs. Ragadozók, de ha nincs más, akkor dögökön is megélnek. Törzsekben, vagy 10-12 fős családokban élnek, közel a mocsári emberekhez.

Liga: A kontinensen a térmágia igen veszélyes instabilsága miatt. A liga tagjai olyan vándormágusok, akik képesek biztonságos térkapu hálózatot üzemeltetni. Az utazás ára igen borsos, 4-5 lóéval vetekszik. A tagok maszkot és csuklyás köpenyt viselnek. Kívülállók nem láthatják őket, mert testük eltorzult a mágiától. Van aki szerint csak a kilétüket nem kívánják felfedni.

Lovagok: A biztonságért és a törvények betartatásáért felelnek Arrakison. Szigorú szabályokat követnek, mindig igazat mondanak, és joguk van a törvények alapján ítéleteket hozni, és azokat végrehajtani. Többségében férfiak (nem előírás, hanem a komoly testi igénybevétel miatt a nők számára kevésbé vonzó a lovagi életmód), de akad köztük bőven nő is. Lovagrendekbe szerveződnek, melyeket nagymesterek irányítanak.

Mantikórok: óriásira megnövő denevérszárnyas, skorpiófarkú oroszlánok. Nagyon jól értenek a rejtőzéshez, és mesterei a mérgeknek. Úgy tartják, bármilyen hatású mérget, vagy akár ellenmérget képesek létrehozni. A mérgeik mágikusak, és nagyon erősek, a gyógyításuk majdnem lehetetlen. A legtöbb történet szerint rosszindulatú lények, akik gonosz emberekkel szövetkeznek, esetleg használja fel egyik a másikat céljaira.

Marzanael Úr: Határfölde tartomány ura. A pletykák szerint régen elátkozták, elcsúfult, de nem öregszik. Halandó még nem élte túl aki láthatta, vélhetően mert általában Halálkívánóként történik a személyes találkozó. (Az életéért a partlakó kívánhat valamit személyesen Marzanael Úrtól). A pénzforgalomnak és maguknak a pénzérméknek is az egyedüli ura. A Káoszbrigád parancsnoka, a Jövendőmondók kiválasztója, a védelmi törvény megalapozója. (Falvakban, városokban és szervezet karavánutakon személyes és tárgyi védelem garantált, minden bűn megtorlást követel. A vadonban mindenki saját magáért felel). A védett helyeken gyakran (de legalábbis a védelem megkapása utáni kezdeti időszakban) kiraknak egy zászlót Marzanael úr címerével, ami egy stilizált, kétfejű farkas.

Martiaan tekercsek: Mágikus tekercsek, melyek megfelelő módon használva, hasznos varázslatokat képesek megtanítani bárkinek, aki birtokukba jut. Nem megfelelően használva komoly bajt hozhatnak. Igen ritkák, mivel mind egy régen élt varázsló alkotásai, és jelenleg nincs olyan ismert varázsló, aki képes lenne iyleneket alkotni. Ennek megfelelően igen értékesek.

Mechamágia: A vándormágia egyik ága. A fennsík félbetörésekor sok gnóm város pusztul el, melyeket később igyekeztek minél többen kirabolni. Mivel a kincsek kis töredékét sem sikerült megfejteni, így évtizedek alatt alakult ki ez a mágiaforma, pótolván a gnóm mérnöki tudást. Megtanulása nehéz, komoly ismereteket igényel, művelői pedig nem szívesen osztják meg a tudást.

Mélydagály: Falu. Fakóbérctől egy napi járóföldre található. A város számára termeli az élelmet.

Mocsári ember: A délvidéki emberek egyik fajtája. Maguknak valóak, kis családokban élnek. Leggyakrabban mocsaras területeken fordulnak elő, de gyakoriak a városokban, falvakban is. Jó viszonyt képviselnek a lápjárókkal. Délvidéki nyelvet beszélnek, mely közel azonos a Teknőcpartival.

Morgoly: Félig anyagtalan lény. Érintése öregedést okoz. Előfordulása főleg mély dzsungelekben, ahol főként a területüket őrzik.

Namrah: Isten. A Suhanc. Koszos inget viselő fiúgyermek. A gyerekek védője, vélhetően nem isten, csak angyal. Papjai nem nagyon vannak csak avatarjai. Hívei mind húsz esős évszaknál kevesebbet láttak. Temploma nincs, csak egy-két oltára. Vélhetően azért létezik, hogy a gyermekeket megtanítsa hívőnek lenni. Nevéhez mondókák és gyerek versek tartoznak. Legismertebb: „Namrah, híved esdekel, a főzeléket tüntesd el! S mert Nemrah nem hall nagyot, a kérés meghallgattatott!”

Nágák: A hímjeiről nevezik meg a fajt. A nőstényeket náginak hívják. Félig tünde, félig kígyószerű lények, derék alatt pikkely fedi őket. Erdőkben, tavak közelében élnek. Testhosszuk elérheti a négy-öt métert, de két-két és fél méter magasságig tudnak kiegyenesedni. Törzsekben élnek, általában emberi falvak közelében. Az erdei tündékkel különösen jóban vannak. Köztük nincsenek félvérek, de a kígyó félvér képességekkel rendelkezek a gyengeségek nélkül.

Növénytestvér: Gombaszerű élőlény, mely a partlakóhoz kapcsolódik és változatos képességekkel ruházza fel őt. Három fő fajtája ismert. Szolga: öntudat nélküli, korlátozott képességekkel. Parazita: Képességei igen erősek, és idővel átveszi az uralmat a partlakó felett. Szimbióta: Együtt élő szövetségesek, de ha valaki nem törődik a véleményükkel, akkor viselkedhetnek parazitaként. Kereskedők árulnak növénytestvéreket, melyeknek képességei ismertek, és biztonságosan használhatóak. Megtalálhatóak a vadonban is, ám ilyenkor kérdéses, hogy milyen típusú növénytestvért vesz magához a partlakó.

Ogroida: Félbarbár nép, erőteljes állati jegyekkel. Testüket erőteljes szőr borítja. Homlokukon apró hegyes szarvak vannak, szemfogaik megnyúltak. Törzsekben élnek és komolyan veszik a területük határait. Gyakran összetűznek bestiákkal, akik megölték a területükön áthaladókat. Alapos indok nélkül ritkán hagyják el a területüket. A törzsi vezetője mindig varázstudó, és addig vezető, amíg egy nagyobb hatalmú át nem veszi a helyét.

Őraura: Fakóbér városát védő mágikus mező. Az Égi negyedben felügyelik működését a helyi varázstudók. A közvárosra nem terjed ki, kivéve az Aréna területére. Első sorban megfigyel és figyelmezteti az őrséget, hogy be tud e valóban avatkozni, azt nem tudni.

Ősi tündék/régi tündék: olyan tündék, akiket nem teremtett isten, mindig is léteztek, és csak akkor szerezték meg a ma ismerhető formájukat, mikor a világunk létrejött „alattuk”. A mozgások olyan gyors, hogy hétköznapi halandók számára folyamatosan elmosódottan látszanak csak, és az erdők növényei követik az akaratukat. A hangjuk hatalmat hordoz, ha valaki a fiatalabb fajok tagjai közül meghallja, akár bele is halhat. Városuk Felhőtánc, ami fiatalabb fajok számára csak nagyon ritkán megközelíthető.

Pénz: Minden érme prímium és arany ötvözetéből készül. Egyik oldalán az érméket jelölő állat feje található, a másikon pedig kaleidoszkópszerűen összefolyó, folyamatosan váltakozó színek láthatóak egy kis mélyedésben. A pénzek értékrendi sorrendben
Kistallér, egy gyík fejével.
Tallér, egy farkas fejével. Értéke tizenkét kistallér.
Csillagtallér, egy tigris fejével. Értéke harminc tallér.
Őstallér, egy sárkány ábrával. Értéke tíz tucat csillagtallér.

Pusztai ember: Köznyelvben ők a délvidékiek. Törzsekben élnek, vándorolnak. Híresek lovaikról, tevéikről, bátor, rettenthetetlen harctudásukról, kétszínűségükről. Délvidéki nyelvet beszélnek, mely közel azonos a Teknőcpartival.

Rabszolgaság: Bárki eladhatja magát 1-, 3-, 5- évre. Életük és testi épségük garantált, szabadulás után jelentős pénzösszeget kap az egyén. Aki ez idő alatt megszökik, lop, letartóztatják, az városi tulajdonba kerül öt évre és kényszermunkát kell végeznie.

Riyuku: Kéttfarkú, rókaembernek kinéző faj. Hogy pontosan hol élnek, kevesen tudják, de általában repülő hajókkal utaznak.

Rúnakövek: Gieden és Caladanon használatosak. Minden éjszaka juju-madarak és egyéb démonok jönnek, akik csak a rúnakövekkel ellátott helyektől maradnak távol.

Shai Hulud: Isten. A Tudás és Védelem Ura. Szem és napkorong az ábrázolás. Kétezer éve az egyedüli Isten volt, Arrakison még anyagi formában is megjelent. Minden könyvtár a temploma, papai rendszerint tudósok, vagy könyvtárosok. Hiszik, hogy akinek a lelkiismerete tiszta, az akár a napba is belenézhet. De a legnagyobb papok is hibázhatnak, így kevesen kockáztatják meg ezt.Isten. A Tudás és Védelem Ura. Szem és napkorong az ábrázolás. Kétezer éve az egyedüli Isten volt, Arrakison még anyagi formában is megjelent. Minden könyvtár a temploma, papai rendszerint tudósok, vagy könyvtárosok. Hiszik, hogy akinek a lelkiismerete tiszta, az akár a napba is belenézhet. De a legnagyobb papok is hibázhatnak, így kevesen kockáztatják meg ezt.
Teknőcparton egy Arrakis nevű terület istencsászára. Valaha ember kalandozó volt, aki a régi istenek áldásával emelkedett az istenek közé. Azóta is személyesen uralja Teknőcpartot, noha valódi lényét csak kevesen láthatják. Csak neki vannak papjai ezen a területen, de ők sem bírnak isteni hatalommal, egyszerű hivatalnokok és lelki vezetők. Ezen kívül vannak még lovagjai és halszólítói is.

Sárga emberek: sárgás bőrű, sötét hajú emberfaj. Életüket szigorú szabályok alapján élik, minden lépésük és mozdulatuk jelentőséggel bír. Akármibe vágnak, azt a végletekig tökéletesítik. Színes, mintás selyem köntösöket hordanak a leggyakrabban.

Sárga tünde: Sivatagos területről származó tündenép. Képesek a homokot testük hosszabbításaként használni, akár homokvihart keltve, akár a homokvihart tompítva. Szigorú tradíciókat követnek, általában képzett harcművészek. Érzékszerveik rendkívül élesek, de sokszor ők maguk sem tudják, hogy honnan tudják amit tudnak.

Sorskövek: Elszórtan találhatóak a tartományban. Magas kőoszlopok, amelyeket megérintve azok hatással lesznek a partlakó sorsára. Általában a kő típusa határozza meg, hogy milyen hatás fogja érni a hordozót. Az arcon tetoválásszerű mintázat fog megjelenni, amely nem eltávolítható és jellemző lesz a megérintett kő típusára. Új követ megérintve új hatás fog érvényesülni. A kövek képesek megváltoztatni fellelhetőségüket, így nem megtalálhatóak mindig ugyanott. Az egyforma jelet viselők között gyakoriak a játékos versengések, eszmecserék.

Shil: Falu. Fakóbérctől egy napi járóföldre található. A város számára termeli az élelmet.

Suttyó Tünde: Túlélés érdekében összeálló, kitaszított tünde csoportosulás. Más fajúak ritkán, de előfordulhatnak köreikben. Általában törvényen kívüliek. Áldozataikkal szinte mindig végeznek, elkerülvén, hogy azok bosszút állhassanak.

Széltündék: fiatalabb tündefaj, még a tündék között is vékonynak, légiesnek számítanak, általában jókedvűek, barátságosak, bohókásak.

Szürke rém: Nem sok évvel ezelőtt pár tucat bukkant fel belőlük, végigdúlva mindent, amivel találkoztak. Egy Rém méltó ellenfele akár húsz-ötvenfős zsoldos csapatnak is. Szürke bőrű óriások, tele félig gyógyult sebekkel és testükhöz csavarozott vértezettel, illetőleg felszereléssel. Egyesek mágikus képességeket is társítanak hozzájuk, de vélhetően a félelem eltorzította a tényeket. Érkezésük után több falut feldúltak, sok száz foglyot ejtettek, és velük együtt távoztak. Mindenki reméli, hogy többet nem jönnek vissza.

Tandu: Magas, szürke bőrű lények. Homlokukon két hegyes szarv van, foguk hegyes, hajuk és szemük sötét. Sokan démonnak hiszik, de a kaszkádokkal is gyakran keverik őket.

Tatsu: Isten. Aki a levegőben jár. Szárny nélküli sárkány. Végtelen bölcsességű, papjai általában vándorok, remeték, akik tanulmányozzák a világot. Képesek napokig egy helyben ülni.

Tirgák: Kétember magas, izmos, nagymacska/ember keveréknek tűnő faj. A nagymacska, amihez hasonlítanak különböző lehet, van amelyik tigrisszerű, párduc, vagy oroszlánszerű. Emberfelettien erősek, ügyesek, és színekként érzékelik az érzelmeket. 2 lábuk van, de 4 kezük, az egyik pár a nagymacska mancsra hasonlít, míg a másik emberi. Képesek a fákon közlekedni, elképesztő gyorsasággal, és legalább olyan jók a mechanikus szerkezetek terén, mint a gnómok.

Torzvérűek: A félvérek ellentétei. Partlakók, akikben felborult az őselemek egyensúlya. De amíg a félvérekben az egyik elemből túl sok van, a torzvérűben túl kevés. Születéskor nincs egyértelmű jele, gyermekkorban jelentkeznek az első tünetek, néha később. A félvérekkel ellentétben minden torzvérű gonosz. Külsőleg nincs igazi különbség, hasonló torzulásaik lehetnek, annyi különbséggel, hogy míg a félvérek egy őselem nyomait viselik, a torzvérűek a hiányzón kívül bármelyikét, vagy akár többét is.
Egy torzvérű állandóan, tudattalanul is, pótolni igyekszik magában a hiányzó őselemet. Ezért minden körülötte lévőtől, különösen az ellentétes félvérektől, mintegy "elszívja" azt. Félvérek napok, vagy akár órák alatt legyengülnek, émelyegnek, majd meghalnak a közelükben. Nem félvérek általában tovább bírjáka közelükben, de hosszú távon ugyanilyen hatással lehetnek rájuk.

Tündérek: tündeszerű teremtmények, csak kisebbek, emberi viszonylatban gyermekeknek tűnnek. A füleik hegyesek, és a hátukból pillangószerű szárnyak nőnek. Nagyjából húsz évig élnek. Az álmok birodalmában élnek, életvidámak, bohókásak, naivak és szeretnek gesztenyével dobálózni.

Törpék: A kő fiai. Nagyon jó bányászok, és fémművesek. Szeretnek énekelni, és harcolni. Arrakison egyedül ők képesek a primium megmunkálására.

Tritonok és sellők: Vízben élő, félig hal félig tünde nép. A mesék szerint a régi tündék alkotásai ők is, akik aztán rájuk unva eldobták őket, ezért azóta is gyűlölik a tündéket. A tritonok a hímek, míg a sellők a nőstények. Általában mély tavakban rejtőznek, és azt mondják, képesek a vizek között utazni, akkor is ha nincs összeköttetés.

Vad nágák: Általában mindenkitől távol élnek. Legendák szólnak városaikról, melyek a föld illetve víz alatt épültek, temérdek a drágakő és minden ezüstből vagy aranyból készült. Területeiken gyakran tűnnek el utazók, így időről időre az ismert városaikat kalandozó csapatok túrják fel. Néha ténylegesen találnak kincseket, néha őket találják meg darabokban, vagy sehogy.

Vadtündék: Általában erdőkben lakoznak, mindig egy adott területen, melyet magukénak tekintenek. Ha egy ilyen területen valaki keresztül halad, és akár egyetlen élőlényben is kárt okoz, többnyire az életével fizet a hibájáért. A bármilyen élőlény lehet egy nővény, egy rovar, és a károkozás is lehet véletlen, ez mind mit se számít egy vadtündének. Éppen ezért, értelmes partlakó messziről elkerüli az ilyen területeket.

Vándormágia: A tartományban elterjedt mágia irányzat. Nevezik még Kalandozó mágiának, mivel művelői általában szerencsevadászok. Rengeteg ágazata ismert, de egy valaki kettő-három irányzatnál ritkán szokott többet ismerni. Az alkalmazókon néha démonok törnek át, így a köznép nyíltan elítéli a mágiaforgatókat, nem nyíltan viszont majd mindenki ismer pár trükköt.

Vérivók: Gonosz, holt lelkek, akik élők vérével táplálkoznak, és jól értenek az illúziókhoz. Arrakison sok pénzt ér, ha valaki tudja egynek akár csak a hollétét is, az elpusztításuk pedig még többet, noha épelméjű halandó legfeljebb az előbbire vállalkozik.

Vértündék: csak Arrakison élő kis, világtól elzárkózott ősi tünde faj. A gnómok ellen vívott háborúban szembe kerültek egy másik tünde frakcióval (a későbbi éjtündékkel), akik elátkozták őket, így bujdosni kényszerültek. Az átok miatt a férfijaik meghaltak, csupán nők maradtak, s ők is átlátszóvá váltak, akár az üveg. Obszidiánból pattintott fegyvereket használnak.

Yammea: Isten. A Fehér Láng Sárkánya. Ezüstös színű sárkány, smaragdzöld szemekkel. A háború és testi vágy istene. Megtestesülhet a mező virágaiban, és a csataterek holtjaiban is, melyek a sajátos mező virágai. Jelentését csak a papjai értik.